Tanulási nehézségek – a „memorizálás”, a megfelelési kényszer blokkjai

Hálás vagyok, mert amikor felkeres egy érdeklődő sajátos problémájával, mindig tudok segíteni. A feladatom, hogy „kifogjam a vitorlából a szelet”. Amikor részt vesz a kineziológiai oldáson – szembesül korábbi elakadásaival. Ilyenkor eltávolítom a régi beidegződéseitől, félelmeitől, akár szégyen, bűntudat energiájától.

Okozhat a szembesülés haragot, dühöt, akár pánik érzést. Az biztos, hogy pontosan azok az ügyek aktiválódnak, kapcsolnak be, amelyek gerjesztik a feszültséget. Így jártam Lillával, aki nagy pánikban keresett meg. Témája: tanulási elakadás – memorizálás, – megfelelés a világ elvárásainak.

– Nagy előadásra készülök. Ez első az életemben. Tele vagyok görcsökkel, tanulási képtelenséggel. Nem megy a felkészülés – meséli. Segítséget kérek.

Izomteszteléssel megkerestük a problémája gyökerét. Ezt 9 éves korában találtuk meg, amikor édesanyja, aki szintén tanított az iskolában – helyettesítésre osztották be Lilla osztályába. Saját gyermekével szigorúbb volt, sőt rászólt, mert valamit nem tudott követni.  A kislány – nagyon elszégyellte magát, csalódott anya szeretetében. Ezt a „tanító-tanítvány” kapcsolódást nehezen viselte. Mindkettőjüknek nehéz volt, hiszen anya – nem akarta, hogy bárki feltételezze, – kivételezik kislányával. Erős megfelelési kényszere volt, s ezért nem tudta helyesen kezelni ezt a helyzetet.

Milyen feszültséged van most a jelenlegi előadással kapcsolatban?

– Ott van a főnököm, aki egy nagy tudású ember. Úgy érzem – maximalista, sokat követel. Nem veszi észre, hiszen én mindig egyetértek vele. Nehéz kiállnom magamért. Azt érzem, hogy meg kell felelnem elvárásainak.

Ki volt a családban tele elvárásokkal? – ki volt a követelő, akinek eleget kellett tenned?

– Apa szigorú volt. Sosem mondta, hogy az legyen, amit ő akar, de tekintete, nézése elárult mindent érzéseiről. Nem akartam vele összetűzésbe kerülni, ezért mindent megtettem, amit csak tudtam. Persze fontos információ, hogy nagypapám – apu édesapja – volt igazán könyörtelen és kérhetetlen. Nem volt pardon. Igaz, hogy ő engem feltétel nélkül szeretett, de fiával való kapcsolata – apával – szigorú volt.

Kettőjük között éreztem a feszültséget, de tenni nem tudtam ellene. Apa tehetetlenségét, dühét kivetítette rám és én hibásnak éreztem magam. Hosszú éveken keresztül kínlódtam, egyre erőteljesebben harcoltam apuval szemben. Képtelen voltam kikommunikálni magamból, hogy ne bánts már, „mindent megteszek, amire képes vagyok”.

– A jelenben sem merek megszólalni és felvállalni azt, ami bennem is érték. Amikor ráhangolódom egy érzésre, intuícióm működésbe lép és számtalan kreatív ötlet kerül az életembe. Tudom, meg kell tanulnom kifejezni magamat.

Akkor most – végzünk egy „csakra korrekciót”, ami hatással van a kommunikálásodra – és azt is megerősítjük, ami a belső hallásodat javítja. Szükséged van felismerni, meghallani, hogy csak te tudsz megfelelni saját magadnak. El kell engedned a teljesítési kényszert, amit kicsi korodban magadba rögzítettél.

Lehet, hogy édesanyád, amikor tanított téged is az iskolában – láttad visszafojtottságát. Úgy gondolta, – veled sokkal szigorúbbnak kell lennie, mint másokkal. Sok szempár figyelte őt – a tanítványok szeme, amit Te is megtapasztaltál.

Nem voltál bátor és nyílt, gátolt a félelem, a megfelelési kényszer. Nem akartál kevésnek tűnni, nem akartad, hogy megszóljon a környezeted.

– Most már valóban döntést hozok, hogy felszabadultan és kreatívan éljem meg önmagamat, hiszen olyan sok tapasztalat van már mögöttem. Tudom, hogy saját magam elfogadása és megélése a kulcs a jó előadás sikeréhez. Árasztom a bennem lévő erőt, hitelességet.

Hála és köszönet. Megértettem az oldás üzenetét. KÖSZÖNÖM.

Ha felnőttkorodban nehézségeid vannak a tanulásban, a kommunikálásban, a teljesítésben – vállalj fel egy szembesülést – önmagaddal. Ez többféle módon valósulhat meg, a www.tukromtukrom.hu honlapomon megtalálod a részleteket.

Kineziológiai tanfolyamot szeptember 21-én indítok, jelentkezni – már most emailben lehet.

Szeretettel várlak Székely Szilvia One Brain oktató 06/20-991-4687 telefonon, vagy emailen  elérhető vagyok.